2004 års aktiviteter

Se oss även på facebook!  

Sök på Galleri Bagarstugan


Eller hör av dig!

Tel: 070-8581683

Adress: Norra Sanna 206,

Sörgården, 69292 Kumla


Webbansvarig: Lasse Wall


                                               

Galleri Bagarstugan

är med på

Klicka på loggan här ovan, för att komma till Konstslingans hemsida.

2004 års aktiviteter

  Återinvigningen 2004-08-07


När Ann-Marie Klöfver-Wall och Lasse Wall köpte Sörgården i Norra Sanna 1982, föddes tankarna att någon gång i framtiden kunna baka i den då till hälften raserade bakugnen. Renoveringen av bagarstugan med dess bakugn, har inte haft någon hög prioritet men under försommaren 2004, kunde den sista finputsningen utföras.

Enligt Arne Larsson, som levt i stort sett hela sitt liv på granngården, så har det inte de senaste 60 åren bakats något i Sörgårdens bakstuga. Detta gjorde det naturligtvis extra roligt och spännande att få baka i en vedeldad bakugn.

Den första lördagen i augusti, gick så budet till flertalet av byns invånare samt vänner och bekanta, att det skulle bli återinvigning med storbak av tunnbröd. Varken Ann-Marie eller Lasse hade någon erfarenhet av vedeldade bakugnar men genom att fråga människor som bakat på detta vis, samt ett bra boklån på biblioteket, så kunde problemen lösas.

Redan dagen före storbaket startade Lasse med försiktig eldning, detta för att inte skada ugnen med alltför snabb upphettning. Tidigt på bakdagens morgon var det så fortsatt eldning i fyra timmar som gällde, detta för att ugnen skulle bli tillräckligt genomvarm. Under tiden blandade Ann-Marie och närmsta grannen Margareta Svanér till tre stora degar som sedan sattes på jäsning

Mitt på dagen denna varma augustilördag började så folk att samlas, både för att titta på och att prova på detta med bakning.

En av dessa var Margot Holdfelt, hon hade i unga år varit med och bakat i bakugn och kom därför med många värdefulla och bra tips. Hon, liksom barnen och alla andra, stortrivdes vid bakbordet och framför ugnen.

Hela 120 stycken tunnbröd gräddades och i stort sett alla hade en strykande åtgång.

Drömmen har därmed gått i uppfyllelse, Galleri Bagarstugan i Norra Sanna, Kumla, har återinvigts och blivit en mötesplats i olika skepnader med plats för olika aktiviteter såsom bakdagar, julmarknader och konstutställningar.

JULMARKNAD

2004-12-11, genomfördes den första julmarknaden i Galleri Bagarstugan och trots att vädret var lite gråmulet, kom det många besökare både för att handla julpynt eller för att bara titta. 

Ute på gårdsplanen visade smidesmästaren P-O Karlsson från Samsala, prov på sin yrkesskicklighet, genom att smida flasköppnare så det stod härliga till. 

Ett bestående minne av julmarknaden, är lukten av nygräddade pepparkakor, direkt från den vedeldade bakugnen.

I galleridelen av bagarstugan hade Inger Lööw utställning med olja och akvarell, samt Margot Holdfeldt med ikoner.

Stämningen var på topp och alla var överrens om att det måste bli julmarknad även nästa år.